Η Πόλη
Ορόσημα

Τείχη Λευκωσίας
Η παλιά πόλη περιβάλλεται από τα Ενετικά Τείχη και εκεί θα αναγνωρίσετε όλο το ιστορικό της παρελθόν μέσα από ένα μαγικό λαβύρινθο φτιαγμένο από μουσεία, παλιές εκκλησίες, μεσαιωνικά κτήρια. Τα Τείχη της Λευκωσίας κτίστηκαν από τους Φράγκους αφού κατέφθασαν στο νησί οι Λουζινιανοί βασιλιάδες. Μετά όμως, κατά τον 16ο αιώνα, οι Ενετοί αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν επαρκή άμυνα και τα γκρέμισαν για να κτιστούν τα τείχη που παραμένουν μέχρι τη σημερινή εποχή. Οι Οθωμανοί, με την κατάληψη της Λευκωσίας τα επισκεύασαν και κάλυψαν το πάνω μέρος τους με πέτρες. Μέχρι σήμερα, τα τείχη είναι το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα της Λευκωσίας.
Κυπριακό Μουσείο
Είναι το κύριο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου και σκιαγραφεί τη μακρά ιστορία του πολιτισμού του νησιού από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την πρώιμη Χριστιανική περίοδο. Εκτεταμένες ανασκαφές σε όλο το νησί εμπλούτισαν τις συλλογές του μουσείου σημαντικά και έφεραν την Κυπριακή αρχαιολογία στο προσκήνιο της διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας. Εδώ, η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου όπως κεραμικά, κοσμήματα, γλυπτά και νομίσματα από τη Νεολιθική περίοδο έως τη εποχή του Χαλκού, την εποχή του Σιδήρου και την Ελληνορωμαϊκή περίοδο, προστατεύεται και εκτίθεται για να μπορούν να την απολαμβάνουν όλοι. Λαμπρά εκθέματα περιλαμβάνουν το άγαλμα της Αφροδίτης των Σόλων, μια συλλογή χρυσών κοσμημάτων και κατάλοιπα από τους βασιλικούς τάφους της Σαλαμίνας.
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1984 από το Δήμο Λευκωσίας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντη, μετά από πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη. Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1989 και δύο χρόνια αργότερα, το 1991,τιμήθηκε με το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς”. Σήμερα, ολοκληρωτικά ανακαινισμένο και με την νέα πτέρυγα «Κωνσταντίνος Λεβέντης», το Μουσείο συνεχίζει να λειτουργεί έχοντας ως στόχο του την διαφύλαξη της ιστορίας της Λευκωσίας. Τα αντικείμενα που φιλοξενούνται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία της Λευκωσίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου
Σ’ ένα συναρπαστικό χώρο δώδεκα αιθουσών στεγάζονται τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του αρχαιότερου εκπαιδευτηρίου μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Τα Μουσεία στεγάζουν τη συλλογή της Ιστορίας του Σχολείου, την Αρχαιολογική και τη Νομισματική συλλογή, τις συλλογές παλαιών χαρτών και όπλων. Στα μουσεία στεγάζονται επίσης η Πινακοθήκη, με έργα μεγάλων ζωγράφων, που διετέλεσαν καθηγητές και μαθητές του Σχολείου και η συλλογή Φυσικής Ιστορίας. Τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου έχουν ως στόχο να φυλάσσουν, να συντηρούν και να προβάλλουν τις συλλογές τους, δίνοντας τη δυνατότητα για έρευνα και μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε το 1662 από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο. Οι πρόσφατα ανακαινισμένες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα αναπαριστούν σκηνές από την Αγία Γραφή και την ανακάλυψη του τάφου του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.
Παναγία Χρυσαλινιώτισσα
Η Παναγία Χρυσαλινιώτισσα είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πήρε το όνομά της από την εικόνα της που είναι καλυμμένη με χρυσό. Είναι η πιο παλιά βυζαντινή εκκλησία στην Λευκωσία και χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Ελένη Παλαιολόγου. Είναι φημισμένη για την πλούσια συλλογή από παλιές και σπάνιες εικόνες.
Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένη
Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένη χτίστηκε το 1872 δίπλα από ένα αρχαίο ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία εντός των τειχών. Το μαρμάρινο μαυσωλείο στα ανατολικά της εκκλησίας, περιλαμβάνει τα λείψανα των επισκόπων και άλλων κληρικών που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους το 1821.
Γνωρίστε την Λευκωσία περπατώντας
Πραγματοποιούνται δύο περίπατοι όλη τη διάρκεια του χρόνου: Περίπατος Παλιά Λευκωσία κάθε Πέμπτη και Περίπατος Καϊμακλίου κάθε Δευτέρα. Οι ξεναγήσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Οι περίπατοι ξεκινούν και τελειώνουν στο Κέντρο Πληροφοριών του Υφυπουργείου Τουρισμού στη Λαϊκή Γειτονιά, Αριστοκύπρου 11, ανατολικά της Πλατείας Ελευθερίας, τηλ:22 674264 Ώρα έναρξης:10:00 το πρωί. Κάθε περίπατος διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά και συμπεριλαμβάνει και 30 λεπτά διάλειμμα.