Τι να κάνετε
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ


Αν θα εξερευνήσετε τα χωριά της Λευκωσίας βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τουλάχιστον μία από τις διαδρομές κρασιού για να επισκεφθείτε μερικά από τα οινοποιεία της πρωτεύουσας. Η διαδρομή κρασιού που περνάει μέσα από την ορεινή περιοχή της Λάρνακας και της Λευκωσίας περνά από 10 χωριά και περιλαμβάνει τρία οινοποιεία με αμπελώνες με τις άσπρες ποικιλίες κρασιού του Assyrtiko, Malvasia Aromatica, Chardonnay Xynisteri και Sauvignon blanc και τις κόκκινες ποικιλίες Maratheftiko, Cabernet και Merlot. Η διαδρομή περνάει από τη Λευκωσία, Σκαρίνου, Λεύκαρα, Κάτω Δρυ, Βάβλα, Ορά, Οδού, Φαρμακά, Γούρρι, Φικάρδου και Καλό Χωριό. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Anama Concept, ένα οινοποιείο που βρίσκεται στο χωριό Λυθροδόντας. Ιδρύθηκε από ένα οινολόγο και μια σχεδιάστρια κοσμημάτων που ειδικεύονται στην κατασκευή παραδοσιακών και πρωτοποριακών προϊόντων που είναι αυθεντικά κυπριακά, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής της Κουμανδαρίας, του παλαιότερου κρασιού που παράγεται στην Κύπρο εδώ και πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια. Η Κουμανδαρία Anama εξάγεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία και η Ελλάδα. Στο οινοποιείο Santa Irene στο χωριό Φαρμακάς θα συναντήσετε την καλλιέργεια δύο τοπικών ποικιλιών – την κόκκινη ποικιλία Μαύρο Αμπελίσιμο με τέσσερις ετικέτες και την λευκή ποικιλία Ξυνιστέρι που έχει βραβευτεί διεθνώς στη Θεσσαλονίκη, τη Βιέννη και το Λονδίνο. Τα αμπέλια στον Φαρμακά καλλιεργούνται για περισσότερα από 100 χρόνια. Κάντε κράτηση για γευσιγνωσία κρασιού και περιήγηση στους αμπελώνες και απολαύστε τη γραφική θέα καθώς εξερευνάτε τα αμπέλια ψηλά στα βουνά της Λευκωσίας. Απολαύστε μια γαστρονομική περιήγηση στη κυπριακή κουζίνα στο εστιατόριο Ιεράμπελος, το οποίο περιλαμβάνει γκουρμέ γεύμα ή δείπνο στα γραφικά μπαλκόνια του οινοποιείου Santa Irene. Το οινοποιείο Άγιος Αμπέλης στο Κάτω Χωριό είναι ανοιχτό για δημόσιες επισκέψεις και γευσιγνωσίες όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν κρασιά στην αίθουσα με θέα το παλαιό κελάρι από τη μία πλευρά και τα όμορφα βουνά Πιτσιλιάς από την άλλη και να απολαύσουν την ξενάγηση που ακολουθεί της διαδικασίας παραγωγής κρασιού από σταφύλια στο ποτήρι. Συμπληρώστε την γευστική σας γεύση με παραδοσιακά τυροκομικά και αλλαντικά από τοπικούς παραδοσιακούς παραγωγούς.
