Η Πόλη
Εκκλησίες

Εκκλησίες
Από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Λευκωσίας, με φραγκοβυζαντινά στοιχεία, είναι ο Καθεδρικός Ναός του Άγ. Ιωάννη εντός του οποίου από τον 18ο αιώνα λαμβάνουν το χρίσμα οι Αρχιεπίσκοποι της Κύπρου. Η Παναγία η Χρυσαλινιώτισσα είναι η παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία της Λευκωσίας, φημισμένη για τις παλιές και σπάνιες εικόνες της. Κτίστηκε το 1450 από την Αυτοκράτειρα Ελένη Παλαιολόγου. Η Παναγία η Φανερωμένη είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της εντός των τειχών Λευκωσίας. Κτίστηκε το 1872 δίπλα από παλιό ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι.
Η Εκκλησία του Τρυπιώτη, αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ είναι εντυπωσιακό δείγμα φραγκοβυζαντινής εκκλησίας κτισμένη από τον Αρχιεπίσκοπο Γερμανό τον ΙΙ το 1695. Στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, ο επισκέπτης θα συναντήσει την Καθολική Εκκλησία του Τίμιου Σταυρού (1902) και στο κέντρο της νέας πόλης την Αγγλικανική Εκκλησία του Απ. Παύλου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Αρχ. Μιχαήλ, (παρά το χωριό Αναλυόντα) που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο, τη Μονή του Αγ. Ηρακλειδίου που πρωτοκτίστηκε στον τάφο του Αγίου το 400 μ.Χ., και τη Μονή Μαχαιρά η ιστορία της οποίας αρχίζει από την περίοδο της Εικονομαχίας (730- 843 μ.Χ) και που ιδρύθηκε το 1148.
Τεμένη (Τζαμιά)
Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται ο Σταυρός του Μισιρίκου, παλιά μεσαιωνική εκκλησία (1500) με γοτθικά, ιταλικά και φράγκικα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που έγινε το Τζαμί Αλμπράρ. Υπάρχει επίσης το Τέμενος Ομεριέ, το οποίο αρχικά αποτελούσε εκκλησία των Αυγουστινιανών μοναχών αφιερωμένη στην Παναγία. Μετατράπηκε σε τζαμί από τον Μουσταφά Πασά με την κατάληψη της πόλης το 1571. Δίπλα βρίσκονται τα Λουτρά Ομεριέ, δώρο του Λαλά Μουσταφά Πασά στην πόλη τον 16ο αιώνα. Σήμερα έχουν εκσυγχρονισθεί και λειτουργούν ως σπα.
Στον Προμαχώνα Κονστάνζα στα Ενετικά Τείχη βρίσκεται το Τέμενος Μπαϊραχτάρη, όπου τούρκος στρατιώτης τοποθέτησε τα λάβαρα των Οθωμανών το 1571.