Visit Nicosia

Λευκωσία

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Σχετικα με την Λευκωσια

Η πιο φωτεινή πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ταξίδι στο χρόνο στην ιστορική πρωτεύουσα της Κύπρου, την Λευκωσία

Το μικρό μέγεθος της Κύπρου είναι πολύ δυσανάλογο με τον πλούτο των θησαυρών που θα ανακαλύψετε κατά την επίσκεψή σας στην πρωτεύουσά της. Χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, η Λευκωσία είναι ίσως η μόνη περιοχή της Κύπρου που κατοικείται συνεχώς από τη Χαλκολιθική Εποχή (3000 π.Χ. μέχρι σήμερα), με τους πρώτους κατοίκους της να εγκατασταθούν στην εύφορη κοιλάδα της Μεσαορίας.

Η λαμπρή ιστορία και η γεωγραφική μοναδικότητα της Λευκωσίας την έχουν κάνει σταυροδρόμι για μερικούς από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς της ιστορίας. Αποτυπώματα που άφησαν μεγάλοι όπως οι Πτολεμαίοι, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι, οι Βενετοί, οι Οθωμανοί και τέλος οι Βρετανοί μπορεί να συναντήσει κανείς στις ταλαιπωρίες του στην περιοχή της Παλιάς Πόλης της Λευκωσίας.

Ίσως εκπλήξει κάποιους να ανακαλύψουν ότι η Λευκωσία δεν ήταν πάντα η εντυπωσιακή πρωτεύουσα που συναντά κανείς σήμερα. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι χτίστηκε πάνω από την αρχαία πόλη Λήδρα, μια μικρή πόλη που υπήρχε γύρω στον 7ο – 8ο αιώνα π.Χ.

"Ταξίδι μέσα στα Ενετικά Τείχη από τη Λευκωσία της Μοναρχίας στην Οθωμανική Εποχή

Μόνο όταν έπεσαν οι μοναρχικοί θεσμοί στα τέλη του 4ου αιώνα, η Λευκωσία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους και τη γεωγραφική της θέση στο κέντρο του νησιού. Οι τελευταίες ημέρες της Κύπρου ως μοναρχίας τελείωσαν με τους Φράγκους όταν η Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, αναγκάστηκε να δώσει το νησί στους Βενετούς. Η παλιά Λευκωσία περιβάλλεται από τα Ενετικά Τείχη, πίσω από τα οποία μπορεί κανείς να ανακαλύψει το ιστορικό παρελθόν της πόλης να ξεδιπλώνεται σε έναν μαγικό λαβύρινθο από μουσεία, παλιές εκκλησίες και μεσαιωνικά κτίρια.

Τα Τείχη της Λευκωσίας χτίστηκαν από τους Φράγκους τον 16ο αιώνα μετά την άφιξη των βασιλιάδων των Λουζινιανών στο νησί. Οι Ενετοί κατάλαβαν ότι τα τείχη δεν προσέφεραν επαρκή προστασία από τους εισβολείς και τα γκρέμισαν, αντικαθιστώντας τα με τα τείχη που παραμένουν μέχρι σήμερα. Οι Οθωμανοί επισκεύασαν τα Τείχη και τα σκέπασαν με πέτρες κατά την κατάληψη της Λευκωσίας. Μέχρι σήμερα, τα Τείχη είναι η πιο καλοδιατηρημένη κατασκευή στην πόλη.

Εξερευνήστε τη Λευκωσία, τη Λαϊκή Γειτονιά, τα μουσεία και τις εκκλησίες για αιώνες πολιτιστικής εξέλιξης

Μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα στη Λαϊκή Γειτονιά, όπου έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικά αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αστικής αρχιτεκτονικής καθώς και άλλα μικρά εργαστήρια τέχνης. Στον ίδιο χώρο θα συναντήσει κανείς και το Λεβέντειο Μουσείο με τις συλλογές αρχιτεκτονικών ευρημάτων, τις μεσαιωνικές πανοπλίες και άλλες τεκμηριώσεις της εξέλιξης της Λευκωσίας. Αναζητήστε την Εκκλησία Τρυπιώτη που χρονολογείται από το 1695, την Εκκλησία της Φανερωμένης και τον Σταυρό του Μισσίρικου, μια παλιά βυζαντινή εκκλησία με γοτθικά ιταλικά στοιχεία που μετατράπηκε σε Τζαμί Αραπλάρ το 1571.


Αξιοσημείωτη είναι επίσης η Αρμενική Εκκλησία και Μοναστήρι (Notre Dame de Tyre) που ήταν αρχικά γυναικείο μοναστήρι κατά τον 13ο αιώνα. Ο συγκεκριμένος ναός έχει και αρχιτεκτονικά στοιχεία του 14ου αιώνα, αφού οι ανακαινίσεις που γίνονταν δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ κατά την οθωμανική πολιορκία.

Η Εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή μόνο μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή Omerie βρίσκεται στην καρδιά του εσωτερικού τείχους της πόλης και περιλαμβάνει σημαντικά παραδείγματα αστικής αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων των αξιοσημείωτων ορόσημων Omerie Τζαμί και Λουτρά. Ενώ βρίσκεστε στη Λαϊκή Γειτονιά, σταματήστε από την Τοπική Αγορά Λευκωσίας, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Κέντρο Τεχνών και τα παλιά πανδοχεία. Αυτή η περιοχή κάποτε αποτελούσε το κοινωνικοοικονομικό κέντρο της πόλης του εσωτερικού τείχους και συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης για τους πολυπολιτισμικούς πολίτες της Λευκωσίας.

Η Σύγχρονη Πόλη

Η Λευκωσία είναι μια πόλη που θα ανταμείψει τους επισκέπτες που αναζητούν «κάτι διαφορετικό». Ως αποτέλεσμα των διαφόρων αρχιτεκτονικών επιρροών που είναι ορατές σε όλη την πόλη, κανείς δεν μπορεί παρά να γοητευτεί από τον τρόπο με τον οποίο το παρελθόν και το παρόν, το παραδοσιακό και το σύγχρονο έχουν συγχωνευθεί άψογα. Το σύγχρονο κέντρο της πόλης θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία σας από την αρχή, με το χωνευτήρι των επιρροών του που δίνουν στην πόλη μια μοναδική εικόνα. Τα ορόσημα, τα μουσεία, τα θέατρα, οι μουσικές εκδηλώσεις και οι γκαλερί της πόλης εμπνέουν και συναρπάζουν.


Οι δρόμοι Μακαρίου, Λήδρας, Ονασαγόρου, Στασικράτους και Μνασιάδου προσφέρουν επιλογές αγορών που συγκρίνονται με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Λευκωσία προσφέρει επίσης Κυπριακούς και διεθνείς γαστρονομικούς πειρασμούς στα πολλά πολυτελή εστιατόρια που πλαισιώνουν τους δρόμους της

Εξερευνήστε την αγροτική Λευκωσία: γραφικά χωριά, ειδυλλιακά τοπία, πολιτιστικοί θησαυροί.

Αγροτική Λευκωσία

Αποδράστε από τους πολυάσχολους δρόμους της Λευκωσίας και εμβαθύνετε στην αγροτική γοητεία των γύρω χωριών όπως τα Φικάρδου, Γούρι και Φαρμακάς. Από γραφικούς πλακόστρωτους δρόμους έως γραφικά τοπία, κάθε χωριό προσφέρει μια μοναδική ματιά στην κυπριακή αγροτική ζωή. Διασχίστε σύγχρονα οδικά δίκτυα και απολαύστε την άγρια ομορφιά όπου η πυκνή βλάστηση συναντά την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά. Το Δάσος Μαχαιρά και τα Τρόοδος Όρη προσφέρουν εκπληκτικά φόντα για υπαίθριες περιπέτειες όπως πεζοπορία.

Ζήστε τη ζεστή φιλοξενία σε χωριά όπως το Άγιος Επιφάνειος, Ξυλιάτος και Αγροκήπεια. Εμβαθύνετε σε παραδοσιακά φεστιβάλ, τοπική κουζίνα και χειροποίητους θησαυρούς, εμπλουτίζοντας την κατανόησή σας για την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της Κύπρου.

Μην Χάσετε

Κατεβάστε τον Χάρτη της Παλιάς Πόλης και της Σύγχρονης Πόλης

Χάρτης της παλιάς πόλης

Χάρτης Επαρχίας Λευκωσίας