Visit Nicosia

Αγροκηπιά το χωριό του πρώτου ορυχείου χαλκού και χρυσού στην Κύπρο

Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λευκωσίας με ξεναγήσεις από ειδικούς, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πετράδια και ορόσημα στην πορεία.

Αγροκηπία

Ιστορικό & Γονιμό Χωριό

Ταξίδι στο χρόνο στο ιστορικό χωριό της Αγροκηπιάς

Η Αγροκηπία είναι ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, χτισμένο δυτικά του δάσους «Αδελφοί», 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λευκωσίας και 3 χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας Μιτσέρου.


Η ονομασία του χωριού σχετίζεται με την εποχή που το χωριό ήταν φέουδο ιδιοκτησίας του Ιππότη του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και ήταν γνωστό ως «Αγροχίπια». Η επικρατούσα εκδοχή για την προέλευση του ονόματος Αγροκηπία συνδέεται με τη γονιμότητα. της περιοχής. Το πρώτο μέρος του ονόματος, Αγρός (αγροτική περιοχή), αναφέρεται στην έκταση αγροτικής γης κοντά στο χωριό, ενώ το δεύτερο μέρος της ονομασίας, “κήπια” (Κήπος) αναφέρεται στους πολυάριθμους κήπους που υπήρχαν στο χωριό. Ωστόσο, μια δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία του χωριού προήλθε από το δέντρο «αγροσυκιά», ένα είδος δέντρου που ευδοκιμεί στην περιοχή.

Η Κληρονομιά της Αγροκηπιάς ως το πρωτοποριακό ορυχείο χαλκού και χρυσού του νησιού

Ήταν ένα από τα χωριά που ανήκαν στη Μεγάλη Διοίκηση. Το χωριό ανήκε αρχικά στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών, ενώ αργότερα ανήκε στο Τάγμα των Ιπποτών του Νοσοκομείου.

Το χωριό, όντας μια εύφορη περιοχή, ήταν γεμάτο με ορυκτές πηγές. Εκεί, βόρεια της Αγροκηπιάς, λειτούργησε το πρώτο ορυχείο χαλκού και χρυσού στο νησί. Αυτό το ορυχείο απασχολούσε τόσο κατοίκους της Αγροκηπιάς όσο και των γύρω χωριών. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η επιχείρηση του καταλήφθηκε. Παρ’ όλα αυτά, μετά το τέλος του πολέμου, το ορυχείο λειτούργησε ξανά.

Αγροκηπιά: Εξερευνώντας τις εκκλησίες και τους θησαυρούς των μοναστηριών της

Στην Αγροκηπιά μπορεί κανείς να βρει την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπαντανάσας και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, που χτίστηκε από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία στους πρόποδες του όρους «Κρεάτος» (εκεί βρίσκεται και η κατοικία της εταιρείας) προς τιμή των μεταλλωρύχων. προστάτης Άγιος.

Επίσης, υπάρχει η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα Αχέρας, μοναστήρι μοναχών.

Η πλούσια χλωρίδα, η άγρια ​​ζωή και η αγροτική κληρονομιά της Αγροκηπιάς

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της Αγροκηπιάς είναι καλυμμένες με σιτηρά, συκιές, μερικούς αμπελώνες και μοσφύλες, ενώ τα ακαλλιέργητα κομμάτια γης καλύπτονται με θυμάρι.

Μια μεγάλη έκταση της ορεινής περιοχής «Κρεάτος» αποτελεί σήμερα μέρος του Προγράμματος Δικτύωσης Natura 2000 καθώς είναι γνωστό ότι αποτελεί βιότοπο 500 διαφορετικών ειδών σπάνιας πανίδας από τα 2500 που υπάρχουν στο νησί μας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι όχθες του μεγάλου ρέματος που διασχίζει την Αγροκηπιά ήταν γεμάτες λαχανικά που καλλιεργούσε ο βασιλιάς της Ταμασού. Ο Βασιλιάς επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή αφού τα συστατικά του εδάφους βοήθησαν τα λαχανικά να αποκτήσουν πολύ καλύτερη γεύση.

Που να φάω;

Ταβέρνα Εν ​​τη Πλατεία

Αρχιεπισκοπού Μακαρίου Γ’4, Αγροκηπία

+357 22634423

Ταβέρνα Σουβάντζα

Αρχιεπισκοπού Μακαρίου Γ’2, Αγροκηπία

+357 22 633360

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.