Visit Nicosia

Religion el

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Πραγματα να κανεις

Μια Πνευματική Εξερεύνηση

Ξεκινήστε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα από τη Λευκωσία, όπου θα ανακαλύψετε τη μακρόχρονη κληρονομιά διαφορετικών πιστεύων και παραδοσιακών εθίμων. Εξερευνήστε εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους που παρέμειναν ακλόνητοι μέσα στους αιώνες, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων εκκλησιών όπως η Εκκλησία της Χρυσαληνιώτισσας, η Εκκλησία του Αγίου Κασσιανού και η Παλιά Καθεδρική του Αγίου Ιωάννη, καθώς και ιστορικά τζαμιά όπως το Τζαμί Ομερίγιε και το Τζαμί Μπαϊράκταρ. Περιπλανηθείτε με θαυμασμό καθώς αποτίετε φόρο τιμής στα διαχρονικά ιερά που αντέχουν στις δοκιμασίες της ιστορίας. Εμβαθύνετε στην πνευματική και πολιτιστική ποικιλομορφία αυτής της ζωντανής πόλης, όπου η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τους ιερούς της οδούς. Είτε αναζητάτε στιγμές ηρεμίας και προσευχής είτε μια πιο βαθιά κατανόηση του θρησκευτικού μωσαϊκού της Κύπρου, αυτή η θρησκευτική περιήγηση στη Λευκωσία υπόσχεται μια αξέχαστη και φωτεινή εμπειρία.

Τζαμί Taht-el-kale

Στην καρδιά της γειτονιάς Ταχτ-ελ-Καλέ, που πήρε το όνομά της από το κάτω μέρος ενός ιστορικού φρουρίου, υψώνεται περήφανα ο Ταχτ-ελ-Καλέ Τζαμί. Αυτό το τζαμί, χτισμένο το 1826 από τον Οθωμανό Διοικητή Ες-Σεΐντ Μεχμέτ Αγά, εκπέμπει ιστορική γοητεία με τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στρογγυλών θόλων, γοτθικών αψίδων και τούρκικων καταστρωμάτων παραθύρων. Ενώ ο Μιναρές του υποστήριξε ανακατασκευή το 1948, το μαγευτικό χαρακτήρα του τζαμιού παραμένει αναλλοίωτος. Στο παρελθόν, η Ταχτ-ελ-Καλέ ήταν μια πολυσύχναστη μεικτή γειτονιά όπου Ελληνική και Τουρκική κοινότητα συνυπήρχαν ειρηνικά. Σήμερα, μόνο το Ταχτ-ελ-Καλέ Τζαμί και η Σχολή Κορανίου στέκονται ως συγκινητικές υπενθυμίσεις εκείνης της παρελθούσας εποχής. Το τζαμί όχι μόνο ως μέρος προσευχής, αλλά και ως μαρτυρία του πλούσιου πολιτιστικού χαλιού που κάποτε οριοθετούσε την περιοχή. Οι επισκέπτες συχνά γοητεύονται από τη γαλήνια ατμόσφαιρα και την ιστορική σημασία του. Το Ταχτ-ελ-Καλέ Τζαμί συνεχίζει να είναι ένα σύμβολο ανθεκτικότητας και ενότητας ανάμεσα στις μεταβαλλόμενες εποχές.

Ώρες λειτουργίας: κλειστό

Εκκλησία της Χρυσαλινιώτισσας

Η Εκκλησία της Χρυσαληνιώτισσας, ένα αρχαίο θαύμα, κρύβει μέσα στην φθαρμένη δομή της μια πλούσια ιστορία. Η παράδοση αποδίδει την κατασκευή της στην Ελένη Παλαιολογίνα το 1450. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει την εξέλιξη της εκκλησίας μέσα από τη βυζαντινή, φραγκική, βενετσιάνικη και οθωμανική εποχή, διατηρώντας την ουσία κάθε περιόδου στην αρχιτεκτονική της. Οι μαγευτικοί δίδομοι της συμβολίζουν τη διττότητα της φύσης του Θεού, και όταν μπαίνετε μέσα, οι κομψές γλυπτές και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες σας μεταφέρουν στο χρόνο, κάνοντάς το ένα μαγευτικό ταξίδι στη μνήμη. Το ικονοστάσι της εκκλησίας, κοσμημένο με λεπτομερείς εικόνες, είναι ένα θέαμα προς θαυμασμό, αντανακλώντας την τέχνη των παλαιών τεχνιτών. Η γαλήνια αυλή, συχνά λουσμένη στο απαλό ηλιοφάνειο, προσφέρει ένα ήσυχο καταφύγιο για σκέψη. Προσκυνητές και τουρίστες είναι ελκυσμένοι από τη θρησκευτική και ιστορική σημασία της, καθιστώντας τη μια αγαπημένη αξιοθέατο. Οι εορτασμοί που πραγματοποιούνται στην εκκλησία αναπνέουν ζωή στις αρχαίες παραδόσεις, φέρνοντας την κοινότητα κοντά. Η αιώνια ομορφιά της Χρυσαληνιώτισσας συνεχίζει να εμπνέει δέος και σεβασμό σε όλους όσους την επισκέπτονται.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Ναός Αγίου Κασσιανού

Η Εκκλησία του Αγίου Κασσιανού, που δανείζει το όνομά της σε μια ζωηρή περιοχή στην καρδιά της πόλης, βρίσκεται στις κατώτερες περιοχές της παλιάς πόλης. Ενσωματωμένη μέσα σε γοητευτικούς δρόμους με ζωηρά λουλούδια που κρέμονται από παραδοσιακά σπίτια, αυτή η μικρή εκκλησία κατέχει ξεχωριστή θέση. Τοποθετημένη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, συμβολίζοντας τη διαιρεμένη πρωτεύουσα, έχει μαρτυρήσει σημαντικές στιγμές στην ταραχώδη ιστορία της Κύπρου. Έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1958, 1963 και στην τουρκική εισβολή του 1974. Η ίδια η εκκλησία είναι ένα εντυπωσιακό διάδρομο πέτρας με δύο κελύφη, χτισμένο το 1854 πάνω σε μια προγενέστερη εκκλησία που χρονολογείται από το 1750. Μέσα, η εκκλησία είναι διακοσμημένη με όμορφες τοιχογραφίες και εικόνες, διατηρώντας την καλλιτεχνική κληρονομιά της περιοχής. Ο καμπαναριός, παρά την ταπεινότητά του, προσφέρει μια συγκινητική υπενθύμιση ανθεκτικότητας και πίστης. Κάθε χρόνο, η γιορτή του Αγίου Κασσιανού προσελκύει επισκέπτες και ντόπιους, γιορτάζοντας το ανεκτίμητο πνεύμα της κοινότητας.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Παλαιός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη

Η Καθεδρική του Αγίου Ιωάννη, γνωστή ως «Άγιος Ιωάννης Πίπης», κάποτε κύρια καθεδρική της Λευκωσίας κατά την Οθωμανική εποχή, συμβολίζει την ανθεκτικότητα της Κύπρου. Παρά το μικρό της μέγεθος, ήταν φως ελπίδας και ισχυρός οχυρός της Εκκλησίας της Κύπρου, παίζοντας ακόμα και διοικητικούς και πολιτικούς ρόλους. Καμπαναριό προστέθηκε αιώνες αργότερα, παραβιάζοντας την οθωμανική απαγόρευση κτυπήματος καμπάνας. Ο «Άγιος Ιωάννης Πίπης» ονομάζεται έτσι από την αραβική λέξη «χαμπίμπ», που σημαίνει «ο αγαπημένος», αξιομελή του αγαπημένου μαθητή του Χριστού. Αρχικά ένας Συριακός Ορθόδοξος μοναστηριακός χώρος, η εκκλησία ακόμα αντηχεί με αρχαίες προσευχές, ενώ οι τοιχογραφίες της αποκαλύπτουν ποικίλες πολιτιστικές επιρροές. Η καθεδρική έχει παρακολουθήσει πολλά ιστορικά γεγονότα, χαρακτηριζόμενη ως σιωπηρός παρατηρητής του αναταραχώδους παρελθόντος του νησιού. Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει γοτθικά και βυζαντινά στοιχεία, αντανακλώντας την αλληλεπίδραση διαφορετικών εποχών. Σήμερα, στέκεται όχι μόνο ως τόπος λατρείας, αλλά και ως μαρτυρία του ανθεκτικού πνεύματος του κυπριακού λαού.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Το Αρχιεπισκοπικό Παλάτι, κατασκευασμένο στη δεκαετία του 1960, αντηχεί τις συνδέσεις της Κύπρου με το Βυζαντινό Αυτοκρατορία με το νεοβυζαντινό αρχιτεκτονικό του στιλ. Λειτουργεί ως κατοικία και διοικητικό κέντρο της Εκκλησίας της Κύπρου, μιας από τις αρχαίες Ανατολικές Ορθόδοξες αυτοκεφάλειες εκκλησίες. Εδώ, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου διαθέτει εξουσία. Πέρα από τη φυσική του δομή, το Αρχιεπισκοπικό Παλάτι είναι ένα σύμβολο της κυπριακής ταυτότητας και μια υπενθύμιση του μακροχρόνιου ρόλου της θρησκείας στο σχηματισμό της ιστορίας του νησιού. Το συγκρότημα του παλατιού περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, Βυζαντινό Μουσείο και γραφείο του Αρχιεπισκόπου, καθιστώντας το ένα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο. Οι πολύτιμες τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά του αντανακλούν την πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά του νησιού. Οι γύρω κήποι προσφέρουν μια γαλήνια περιβάλλον για σκέψη και αναστοχασμό. Το Αρχιεπισκοπικό Παλάτι εξυπηρετεί επίσης ως χώρος για σημαντικές θρησκευτικές και εθνικές τελετές, ενισχύοντας έτσι τη σημασία του στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Βυζαντινό Μουσείο

Ο Μακάριος Γ΄, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ίδρυσε δύο κέντρα υγείας και πολιτισμού. Ένα από αυτά στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει μια εντυπωσιακή συλλογή βυζαντινών αντικειμένων όπως εικόνες, τοιχογραφίες, μωσαϊκά και χειρόγραφα. Αυτό το μουσείο λειτουργεί ως ζωντανή μαρτυρία της μακρόχρονης σύνδεσης της Κύπρου με το Βυζαντινό Αυτοκρατορία, αναδεικνύοντας τη διαρκή επίδραση της ιστορίας στην ταυτότητά μας και στην κοινωνία μας. Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης μια εκτενή συλλογή εκκλησιαστικών ενδυμάτων και λειτουργικών αντικειμένων, προσφέροντας βαθύτερες εισβολές στις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής. Ειδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα οργανώνονται τακτικά για να εμπλέκουν τους επισκέπτες και τους ερευνητές. Η συλλογή του δεν είναι σημαντική μόνο για την ιστορική της αξία, αλλά και για τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό της πλούτο. Το μουσείο αντιπροσωπεύει ένα φάρο διατήρησης και εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα εκτιμήσουν τη βαθιά κληρονομιά της Κύπρου.

Ώρες λειτουργίας: Ώρες εργασίας: Καθημερινές 9:00 π.μ. - 16.30 μ.μ.
Σάββατο 9:00 π.μ. - 13:00 μ.μ.

Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου

 

Η Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, ένα κόσμημα του 18ου αιώνα, εκθέτει το Οθωμανικού τύπου αρχιτεκτονικό στυλ. Ήταν ένα αγαπημένο καταφύγιο για μία από τις χριστιανικές ενορίες της Λευκωσίας. Το γοητευτικό της χαρακτήρας βρίσκεται στον λεπτοδουλεμένο ξυλόγλυπτο ικονοστάσιο και τον όμορφα κοσμημένο πέτρινο καμπαναριό, που δημιουργήθηκε από τοπικούς τεχνίτες. Η γενναιοδωρία από τον γνωστό δραγομάνο, Χατζηγιώργακη Κορνέσιο, και τους απογόνους του, οι οποίοι ζούσαν κοντά, εμπλούτισε την πολιτιστική και ιστορική σημασία της εκκλησίας με δωρεές γης και ιερών εικόνων. Στο εσωτερικό, η εκκλησία διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες και ζωηρές τοιχογραφίες που απεικονίζουν διάφορες βιβλικές σκηνές, αντανακλώντας την επιδεξιότητα των τοπικών καλλιτεχνών. Η εκκλησία αποτελεί επίσης αποθήκη σπάνιων λειτουργικών χειρογράφων, προσθέτοντας στην ιστορική της σημασία. Εκδηλώσεις κοινότητας και θρησκευτικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται εδώ, προάγουν ένα αίσθημα ενότητας και παράδοσης μεταξύ των πιστών. Η Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου παραμένει σύμβολο πίστης και ανθεκτικότητας στο πλούσιο κέντημα ιστορίας της Λευκωσίας. Σήμερα, συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες και προσκυνητές, προσφέροντας ένα γαλήνιο χώρο για σκέψη. Οι προσπάθειες διατήρησής της υπογραμμίζουν την αφοσίωση στη διατήρηση της ιστορικής και πνευματικής της κληρονομιάς.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Εξαρχία του Παναγίου Τάφου

Το Εξαρχείο του Αγίου Τάφου χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το Εξαρχείο του Αγίου Τάφου στη Λευκωσία είναι μέρος των Εξαρχειών του Πανσεπτουργικού Ναού υπό τον Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ. Το Εξαρχείο στη Λευκωσία φιλοξενεί την Ιερά Εκκλησία της Αναλήψεως του Κυρίου και του Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτη. Αυτός ο ιστορικός τόπος έχει σημαντική θρησκευτική και πολιτιστική σημασία για την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα. Η εκκλησία είναι γνωστή για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και την περίτεχνη εικονογραφία της. Προσκυνητές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον τόπο για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αναζητήσουν πνευματική παρηγοριά. Το Εξαρχείο επίσης παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των θρησκευτικών παραδόσεων και κληρονομιάς της περιοχής. Επιπλέον, το Εξαρχείο οργανώνει διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές κατά τη διάρκεια του έτους. Λειτουργεί ως κέντρο θεολογικής εκπαίδευσης και πνευματικής καθοδήγησης. Οι συνεισφορές του Εξαρχείου στην τοπική κοινότητα εκτείνονται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Βαρνάβα

 

Ἡ Καθεδρικὴ Ἱερὰ τοῦ Ἀποστόλου Βαρνάβα, ἡ ὁποία ἐγκαταστάθηκε τὸ 2021, ἐγκαινιάστηκε στὸ βυζαντινὸ ἀρχιτεκτονικὸ στυλ τῆς συμπιεσμένης σταυροειδοῦς σχεδίασης. Αὐτὸ τὸ στιλ ἀναδεικνύει τὴν ἐποχὴ κατὰ τὴν ὁποία ὁ ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθέμιος τῆς Κύπρου ἔκανε μία βαθιὰ ἀνακάλυψη – τὸν τάφο τοῦ Βαρνάβα, τοῦ θεμελιωτῆ καὶ ὑπερασπιστῆ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, μαζί μὲ τὰ λείψανα ὡς ἕνα ἀντίγραφο τοῦ Εὐαγγελίου τοῦ Ματθαίου. Αὐτὴ ἡ ἀνακάλυψη ἐνίσχυσε τὴν ἐπιρροή τῆς Ἐκκλησίας καὶ ἄγει στὴν ἀναγνώριση τοῦ Βασιλέως Ζήνωνα, κάνοντας κατάλληλο τὸν ἱερὸ ναὸ τῆς νέας πόλης νὰ ἀφιερώνεται στὸν Ἀπόστολο Βαρνάβα. Ἡ ἐσωτερικὴ τῆς καθεδρικῆς καλύπτεται μὲ περίτεχνα ψηφιδωτὰ καὶ τοιχογραφίες ποὺ ἀπεικονίζουν τὴν ζωή καὶ τὰ θαύματα τοῦ Βαρνάβα. Ἡ μεγάλη της θόλος, στολισμένη μὲ φύλλο χρυσοῦ, συμβολίζει τοὺς οὐρανοὺς καὶ τὴ θεία χάρις. Οἱ περιβάλλοντες κῆποι παρέχουν ἕνα γαλήνιο περιβάλλον γιὰ σκέψη καὶ προσευχή. Ἡ καθεδρικὴ γρήγορα ἔγινε ἕνα κεντρικὸ μέρος λατρείας καὶ προσκυνήματος γιὰ τοὺς Χριστιανούς παγκοσμίως.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Τζαμί Omeriye

Το Τζαμί Ομερίγιε, πρώην μοναστήρι και εκκλησία του 14ου αιώνα αφιερωμένη στην Αγία Μαρία των Αυγουστινιανών, έχει μια πλούσια ιστορία. Στέκει μέσα σε μια καταπράσινη φυτεία ζαχαροκάλαμου έως ότου οι άνεμοι του πολέμου και η κατάκτηση φέρουν αλλαγές. Μετά την Οθωμανική κατοχή το 1571, ο Λαλά Μουσταφά Πασάς επέβαλε την κατασκευή μιας τεμένους στον τόπο όπου κάποτε στεκόταν η εκκλησία. Αυτή η απόφαση επηρεάστηκε από την πίστη ότι ο Ομάρ, ο δεύτερος χαλίφης του Ισλάμ, είχε θαφτεί εδώ στον 7ο αιώνα. Έτσι, η τεμένους συμβολίζει τη μεταμόρφωση της πίστης και λειτουργεί ως υπενθύμιση του ποταπού πορείας της ιστορίας. Σήμερα, η Τέμενος Ομεριέ είναι ένας τόπος λατρείας και ένα ιστορικό αξιοθέατο. Προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που είναι ανυπόμονοι να εξερευνήσουν την αρχιτεκτονική ομορφιά και την πολυσύνθετη παρελθοντική της ιστορία. Η τεμένους στέκει ως μαρτυρία του πολιτιστικού και θρησκευτικού καμβά της περιοχής. Ο μιναρές της υψώνεται ψηλά, επιβλέποντας την πόλη, ένας σιωπηλός μάρτυρας αιώνων αλλαγών. Η αυλή, που κάποτε διασχίστηκε από μοναχούς, τώρα αντηχεί με την κλήση στην προσευχή, συνδυάζοντας παρελθόν και παρόν με αρμονικό σεβασμό.

Ώρες εργασίας: Καθημερινές Οποιαδήποτε λογική ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει προσευχή.

Εκκλησία του Αγίου Σάββα

Η Εκκλησία του Αγίου Σάββα στην Παλιά Λευκωσία, χτισμένη το 1933 επάνω από τα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας, διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως δύο αγιολόγια και μια ασύμμετρη Ωραία Πύλη. Το παλαιότερο αγιολόγιο, διακοσμημένο με περίτεχνα ψηφίδωτα και θαυματουργικά εικονογραφήματα, καταλαμβάνει την προτεραιότητα. Η πολύπλοκη ιστορία αυτής της εκκλησίας αντανακλά την ακλόνητη πίστη και αφοσίωση μέσα από τους αιώνες, καθώς υποβλήθηκε σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις για να τιμήσει τη θρησκευτική της κληρονομιά. Μπορεί να διακριθεί ένας συνδυασμός αρχιτεκτονικών στυλ, αντικατοπτρίζοντας τα χρονικά στάδια της ανάπτυξής της. Οι τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους αφηγούνται βιβλικές ιστορίες, καθηλώνοντας τους επισκέπτες με τις ζωηρές λεπτομέρειές τους. Κάθε εικόνα φέρει μια ιστορία, μεταδίδονταςτην από γενιά σε γενιά, εμπλουτίζοντας το χώρο με μια βαθιά αίσθηση συνέχειας. Οι προσπάθειες της κοινότητας για τη διατήρηση της εκκλησίας υπογραμμίζουν τη σημασία της ως πολιτιστικό και θρησκευτικό φωτεινόσημο. Προσκυνητές και τουρίστες ελκύονται από τη γαλήνια ατμόσφαιρά της και την ιστορική της σημασία. Μέσα από τους αιώνες, η Εκκλησία του Αγίου Σάββα έχει σταθεί ως μαρτυρία ανθεκτικότητας και αφοσίωσης. 

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, η παροικία Τρυπιώτης αποκαλείτο “Πας Μαχάλλα” λόγω της ομορφιάς της. Χτισμένη στον 16ο αιώνα, αυτή η εκτεταμένη βασιλική με τρεις ναούς αντανακλά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής της. Ξεκίνησε από τον Αρχιεπίσκοπο Γερμανό το 1695 και η κατασκευή της ήταν άμεση. Παρόλο που δεν υπάρχουν διατηρημένες εικόνες της “θαυματουργής στη Χωνάη” από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το όνομα της εκκλησίας, προέρχεται από το “τρύπα” που σημαίνει “άνοιγμα”, τιμά την ηρωική του πράξη να αποσπάσει δύο ποταμούς για να σώσει ένα μοναστήρι από τους ειδωλολάτρες. Η εκκλησία έπαιξε ζωτικό ρόλο στην αναζήτηση προστασίας από πλημμύρες στον ποταμό Πεδιαίο, παρόμοια με την παρέμβαση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Χωνάη. Η Εκκλησία Τρυπιώτης στέκει ως μαρτυρία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Έχει είναι ένας τόπος λατρείας και συγκέντρωσης της κοινότητας εδώ και αιώνες. Ο σχεδιασμός της βασιλικής, με τις μεγάλες αψίδες και τις λεπτομέρειες της, επιδεικνύει την τεχνική της εποχής της. Η ιστορική της σημασία ξεπερνά τις θρησκευτικές πρακτικές, συμβολίζοντας ανθεκτικότητα και θεία προστασία. 

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Τζαμί Μπαϊρακτάρ

Η Τεμένος Μπαϊρακτάρ παίρνει το όνομά της από την τουρκική λέξη “bayrak,” που σημαίνει “σημαία” ή “πολεμική σημαία.” Έγινε ιστορικά σημαντική κατά την πολιορκία της Λευκωσίας το 1570, όταν ο πρώτος τουρκικός σημαιοφόρος σημαινόταν σε αυτό τον τόπο, σηματοδοτώντας την παράδοση της πόλης. Αρχικά προοριζόταν ως τάφος, αργότερα έγινε τύμβος και τελικά τεμένος. Μέχρι το 1930, η τεμένος φιλοξένησε μαλλιά από το μουσουλμανικό κατάγωγη της γενεάς, που φιλήθηκαν από επισκέπτες κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς, αυτό το κειμήλιο έγινε αντικείμενο κλοπής στις 27 Νοεμβρίου 1930, αφήνοντας την τεμένος με μια ακίνητη αλλά ανεξερεύνητη ιστορία. Παρά την απώλεια αυτή, η τεμένος παραμένει σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικής σημασίας. Η αρχιτεκτονική της αντανακλά το Οθωμανικό στυλ, προσελκύοντας τόσο λατρευτές όσο και τουρίστες. Η Τεμένος Μπαϊρακτάρ συνεχίζει να είναι ένας τόπος σεβασμού και μαρτυρίου για την πλούσια ιστορία της Λευκωσίας. Οι προσπάθειες για τη διατήρηση και αποκατάσταση της τεμένος συνεχίζονται, εξασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά της διαρκεί. Οι γύρω κήποι συμβάλλουν στη γαλήνια ατμόσφαιρά της, κάνοντάς τη μια ήσυχη καταφύγιο μέσα στην έντονη πόλη. Η ιστορία της Τεμένος Μπαϊρακτάρ είναι μια υπενθύμιση του ανθεκτικού πνεύματος των πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων.

Παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, η παροικία Τρυπιώτης ονομαζόταν “Πας Μαχάλλα” λόγω της ομορφιάς της. Χτισμένη στον 16ο αιώνα, αυτή η εκτεταμένη τριαίνα βασιλική αντικατοπτρίζει αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής της. Την ξεκίνησε ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός το 1695 και η κατασκευή της ήταν γρήγορη. Παρόλο που δεν υπάρχουν διατηρημένες εικόνες από το “θαύμα στη Χώναη” από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το όνομα της εκκλησίας, προέρχεται από τη λέξη “τρύπα” που σημαίνει “άνοιγμα”, τιμά την ηρωική του πράξη να αποσπάσει δύο ποταμούς για να σώσει ένα μοναστήρι από τους ειδωλολάτρες. Η εκκλησία έπαιξε ζωτικό ρόλο στην αναζήτηση προστασίας από πλημμύρες στον ποταμό Πεδιαίο, παρόμοια με την παρέμβαση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Χώναη. Η Εκκλησία Τρυπιώτης στέκει ως μαρτυρία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Έχει είναι ένας τόπος λατρείας και συγκέντρωσης της κοινότητας εδώ και αιώνες. Ο σχεδιασμός της βασιλικής, με τις μεγάλες αψίδες και τις λεπτομέρειες της, επιδεικνύει την τεχνοτροπία της εποχής της. Η ιστορική της σημασία ξεπερνά τις θρησκευτικές πρακτικές, συμβολίζοντας ανθεκτικότητα και θεία προστασία.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας βρίσκεται η Εκκλησία Φανερωμένης, ονομασμένη μετά την ελληνική λέξη “φανερώνω”, που συμβολίζει τη θαυματουργή αποκάλυψη της εικόνας της ανάμεσα στα ερείπια μιας εκκλησίας που είχε υποστεί ζημιά από σεισμό. Αυτή η μεγαλοπρεπής Ορθόδοξη εκκλησία ήταν παλιά το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης και διατηρεί βαθιές ιστορικές σχέσεις με ένα Μεσαιωνικό Ορθόδοξο μοναστήρι. Παρά τις προσπάθειες να μετατραπεί σε τεμένος μετά την Οθωμανική κατάκτηση το 1571, σήμερα στέκεται ως μαρτυρία της κυπριακής ανθεκτικότητας και της αδιαλείπτου Ορθοδοξίας. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας αντικατοπτρίζει μια ανάμειξη Βυζαντινών και Γοτθικών στοιχείων, επιδεικνύοντας την πλούσια ιστορική της εξέλιξη. Μέσα στο κτήριο, λεπτομερείς τοιχογραφίες και εικόνες καταπλήσσουν τους επισκέπτες, αφηγούμενες ιστορίες πίστης και παράδοσης. Το κτίριο διαθέτει επίσης χαρακτηριστική κυπριακή λιθοδομή και τόξους, προσθέτοντας στην αρχιτεκτονική του σημασία. Κατά τις θρησκευτικές γιορτές, η εκκλησία γίνεται κέντρο συγκέντρωσης της κοινότητας, ενσωματώνοντας την πνευματική καρδιά της Λευκωσίας. Οι καμπάνες της, που κτυπούν μέσα από τα στενά δρομάκια, υπενθυμίζουν τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες τη βαθιά ριζωμένη χριστιανική κληρονομιά του νησιού. Η Φανερωμένη παραμένει όχι μόνο ένα θρησκευτικό μνημείο, αλλά ένα σύμβολο πολιτιστικής ταυτότητας και συνέχειας για γενιές Κυπρίων.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Ο Σταυρός του Μισίρικου

Το Σταυρό του Μισιρίκου, αρχικά μοιάζοντας με ένα μικρό τεμένος, μεταμορφώνεται κατά την πιο προσεκτική εξέταση σε μια συναρπαστική ανάμειξη ιστορίας και τέχνης. Η σταυρόειδής διάταξη και η θόλος με βυζαντινή επιρροή αποτίουν φόρο τιμής στο παρελθόν, ενώ οι πέτρινοι στηρίγματα εμφυσούν ατμόσφαιρα μεσαιωνικού χαρακτήρα. Με την πάροδο του χρόνου, μετατράπηκε από εκκλησία σε τεμένος, προσφέροντας έναν γοητευτικό ταξίδι μέσα από την ιστορία. Ανάμεσα σε μια ήσυχη γωνιά της πόλης, το εξωτερικό της δομής διακοσμείται με λεπτομερώς χαραγμένη πέτρινη εργασία που αφηγείται ιστορίες της ποικίλης κληρονομιάς της. Μέσα στο κτίριο, οι ψηλοί οροφοι και οι λεπτομερείς τοιχογραφίες, αν και ξεθωριασμένες, υποδεικνύουν το μεγαλείο που κάποτε είχε.

Η κεντρική θόλος, σύμβολο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, παγιδεύει το φως με τρόπο που ενισχύει τη γαλήνια ομορφιά της. Η μετατροπή από εκκλησία σε τεμένος σημαδεύεται από διακριτικές αλλά βαθιές αλλαγές: η προσθήκη ενός μιναρέ που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα και η μιναρές, ένας λεπτός πύργος που αναδύεται κομψά ενάντια στον ορίζοντα. Αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν με χριστιανικά θέματα, δημιουργώντας ένα μοναδικό καμβά θρησκευτικών και πολιτιστικών επιδράσεων. Οι επισκέπτες συχνά νιώθουν βαθιά αίσθηση ιστορίας καθώς περπατούν μέσα από τις αίθουσες του, αντιλαμβανόμενοι τις στρώσεις πίστης και παράδοσης που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητά της.

Ο Σταυρός του Μισιρίκου στέκεται ως μαρτυρία του πλούσιου και πολυπρόσωπου παρελθόντος της πόλης, συμβολίζοντας τη συνύπαρξη και τη μεταμόρφωση του θρησκευτικού και πολιτιστικού τοπίου κατά τους αιώνες. 

Ώρες λειτουργίας: Διατίθεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

Μαρία της Χάριτος

Η καθεδρική εκκλησία, αρχικά αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη, μετατράπηκε σε τεμένος κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, μια συνήθης πρακτική εκείνη την εποχή. Αργότερα, η Λιβανέζικη μαρωνίτικη κοινότητα κατασκεύασε την εκκλησία της Santa Croce κοντά. Το 2010, η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου συμβολίζει ένα γέφυρα ανάμεσα στις θρησκείες, επιδεικνύοντας το ταξίδι της καθεδρικής από την ανθεκτικότητα, τη μεταμόρφωση και την συνύπαρξη ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες.

Αυτός ο ιστορικός τόπος, βυθισμένος σε πολιτιστική και θρησκευτική σημασία, έχει δει το ρεύμα και την απομάκρυνση πολυσχιδών αυτοκρατοριών και θρησκειών. Η αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει τις στρώσεις της ιστορίας, αναμειγνύοντας στοιχεία από τη χριστιανική προέλευση και την ισλαμική περίοδο. Η προσαρμογή και επαναχρησιμοποίηση της καθεδρικής κατά τους αιώνες υπογραμμίζει το δυναμικό παιχνίδι των θρησκευτικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων. Οι επισκέπτες μπορούν σήμερα να εξερευνήσουν αυτό το πλούσιο κέντημα κληρονομιάς, όπου κάθε πέτρα διηγείται μια ιστορία κοινής ανθρώπινης εμπειρίας. Ο συνεχής σεβασμός για αυτόν τον ιερό χώρο από πολλές κοινότητες υπογραμμίζει την κοινή αναζήτηση ειρήνης και κατανόησης.

Ώρες λειτουργίας: Ακολουθίες Δευτέρα έως Σάββατο 08:30/Κυριακή 7:30, 8:30, 10:00

Η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

Η Εκκλησία του Αγίου Σταυρού στη Λευκωσία, Κύπρος, έχει μια ανθεκτική ιστορία που σηματοδοτείται από διεθνή υποστήριξη. Αρχικά χτισμένη το 1642, μια νέα εκκλησία κατασκευάστηκε το 1900 με χρηματοδότηση από την Ισπανική Βασιλική Οικογένεια και τους Φραγκισκανούς μοναχούς της Κηδεμονίας της Ιεράς Γης. Η εκκλησία και το μοναστήρι ανακαινίστηκαν το 1959. Ο κήπος της εκκλησίας αντικατοπτρίζει την ιστορία του νησιού, καθώς βρίσκεται στη ζώνη αποστρατιωτικοποίησης μεταξύ της Λευκωσίας και της Βόρειας Λευκωσίας λόγω της κρίσης της Κύπρου του 1963-64 και του πολέμου του 1974. Αυτή η ποικίλη ενορία ανήκει στο Λατινικό Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ και υποδέχεται ανθρώπους από πενήντα διαφορετικές χώρες, γιορτάζοντας τη Μεσσηνιακή λειτουργία σε οκτώ γλώσσες.

Ώρες λειτουργίας:

Σάββατο:
- 6:30 μ.μ.: Λειτουργία στα αγγλικά

Κυριακή:
- 8:00 π.μ.: Λειτουργία στα Aγγλικά
- 9:30 π.μ.: Λειτουργία στα Eλληνικά
- 10:30 π.μ.: Λειτουργία στα Aγγλικά
- 12:00 το μεσημέρι: Λειτουργία Κοινοτήτων
- 1η Κυριακή: Γαλλικά
- 2η Κυριακή: Φιλιππινέζικα
- 3η Κυριακή: Ινδική
- 4η Κυριακή: Σρι Λάνκα
- 6:30 μ.μ.: Λειτουργία στα Aγγλικά