Visit Nicosia

Αξιοθέατα

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Πραγματα να κανεις

Σημαντικά Αξιοθέατα στην Λευκωσίας

Αξιοθέατα: Τα Τείχη της Λευκωσίας

Τα τείχη της Λευκωσίας είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Κτίστηκαν από τους Βενετούς στον 16ο αιώνα, αντικαθιστώντας τα παλιά τείχη, προκειμένου να προστατεύσουν την πόλη από τους Οθωμανούς. Μέχρι σήμερα, τα βενετικά τείχη είναι η πιο καλά διατηρημένη κατασκευή στην πόλη, αν και η ακολουθία τους έχει διακοπεί από ανοίγματα που έγιναν από τους Βρετανούς για να διευκολυνθεί η κίνηση μέσα και έξω από τα τείχη. Οι αρχικές τρεις πύλες των τειχών εξακολουθούν να επιβιώνουν – Αμμόχωστος (Ανατολική Πύλη), Πάφος (Δυτική Πύλη) και Κερύνεια (Βόρεια Πύλη).

Κυπριακό Μουσείο (Αρχαιολογικό)

Το Κυπριακό Μουσείο (Αρχαιολογικό) είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Κύπρο. Εδώ, κανείς μπορεί να παρατηρήσει την εξέλιξη του κυπριακού πολιτισμού από τη νεολιθική περίοδο έως την αρχή της βυζαντινής περιόδου (7ος αιώνας μ.Χ.). Ανάμεσα στις εκθέσεις του, κανείς μπορεί να θαυμάσει το άγαλμα της Αφροδίτης της Σόλωνος και το υπερφυσικό άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου.

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Το Δημοτικό Μουσείο Λεβέντη της Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1984 από τον Δήμο Λευκωσίας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Το 1991 το μουσείο κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι φιλοξενούν εκθέματα που οδηγούν τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία της Λευκωσίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Το μουσείο προσφέρει επίσης οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

Τα Μουσεία του Παγκύπριου Γυμνασίου

Τα μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Τα μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου περιλαμβάνουν: την αρχαιολογική και νομισματική συλλογή, τη συλλογή παλαιών χαρτών και όλα τα παλιά όπλα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κυπριακό χαρακτήρα. Υπάρχει επίσης μια καλλιτεχνική γκαλερί με έργα μεγάλων Κυπρίων ζωγράφων και ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Αξιοθέατα: Εκκλησία Φανερωμένης

Η εκκλησία Φανερωμένης κτίστηκε το 1872 δίπλα σε ένα αρχαίο ορθόδοξο μοναστήρι και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία εντός των τειχών. Το μαρμάρινο μαυσωλείο που βρίσκεται ανατολικά της εκκλησίας περιέχει τα λείψανα επισκόπων και άλλων κληρικών που εκτελέστηκαν από τους Οθωμανούς το 1821 ως αντίποινα για την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα Ανεξαρτησίας.

Αξιοθέατα: Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη

Η Καθεδρική Εκκλησία Αγίου Ιωάννη ανακαινίστηκε το 1662 από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο. Οι πρόσφατα αναπαλαιωμένοι τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, ζωγραφισμένες κατά την περίοδο του Αρχιεπισκόπου Σίλβεστρου, αναπαριστούν σκηνές από την Αγία Γραφή και την ανακάλυψη του τάφου του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.

Περίπατοι στη Λευκωσία

Υπάρχουν δύο διαδρομές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει: 1. Λευκωσία και τα τείχη της και 2. Παλλουριώτισσα, Καϊμακλί – Η δεύτερη αναπαλαιώθηκε έξω από τα Βενετσιάνικα τείχη. Αυτοί οι περίπατοι προσφέρονται δωρεάν από τον Δήμο Λευκωσίας και οδηγούνται από τουριστικούς οδηγούς. Ξεκινούν και τελειώνουν στο γραφείο πληροφόρησης της Υφυπουργείας Τουρισμού στη Λαϊκή Γειτονιά, οδός Αριστοκύπρου 11 (ανατολικά της Πλατείας Ελευθερίας), τηλ: 22674264.