Visit Nicosia

Τι να κάνετε

ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία σας σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτεύουσες της Ευρώπης, που είναι η τελευταία μοιρασμένη πόλη στον κόσμο και χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού, θα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στην παλαιά πόλη της και να ανακαλύψετε αυτό το αληθινό κόσμημα. Το παλαιό κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένο από Ενετικά Τείχη που χρονολογούνται από το 1567, είναι γεμάτο τέχνη, πολιτισμό και αρχιτεκτονική, με μουσεία, γκαλερί, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια που στεγάζονται σε στενά σοκάκια. Το ιστορικό παρελθόν της πόλης ξεδιπλώνεται σε ένα μοναδικό λαβύρινθο παλαιών εκκλησιών και μεσαιωνικών κτηρίων.

Μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Λευκωσίας είναι η οδός Λήδρας. Αυτή η λιθόστρωτη περιοχή είναι ένας μεγάλος δρόμος γεμάτος παράδοση με καταστήματα, τοπικά καφέ και μπαρ. Τα περισσότερα από τα κτήρια εδώ εξακολουθούν να έχουν τη γοητεία του 18ου αιώνα. Παράλληλα με την πολυσύχναστη οδό Λήδρας, τρέχει η οδός Ονασαγόρου, προσφέροντας μια πιο αυθεντική εμπειρία της πόλης. Μην χάσετε το γραφικό “Άνθρωποι της Κύπρου” στην οδό Πύθωνος, πάροδος Ονασαγόρου. Ο δρόμος οδηγεί στην πλατεία της εκκλησίας Φανερωμένης, σταματήστε εδώ για καφέ. Στη Λαϊκή Γειτονιά, θα πάρετε τα σουβενίρ σας και τους δωρεάν χάρτες από το τουριστικό γραφείο. Θα βρείτε πολλές μεγάλες κυρίες που πωλούν κεντήματα. Στην οδό Ερμού, θα περπατήσετε πάνω από το παλαιό ποτάμι της Λευκωσίας (ήταν ποταμός κατά τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας). Εδώ θα βρείτε πολλούς τεχνίτες, που εργάζονται σε μικρούς χώρους εργασίας. Επισκεφτείτε το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνας, ένας χώρος για να εξερευνήσετε την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου μέσα από τέχνη, βιβλία και φωτογραφίες. Η θέα από τον κήπο στην ταράτσα του, ειδικά κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, είναι γοητευτική – μπορείτε να δείτε τις στέγες με κεραμίδια, τα τζαμιά και τα μνημεία της παλαιάς Λευκωσίας. Η περιοχή της Χρυσαλινιώτισσας, με κέντρο την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαλινιώτισσας, αξίζει επίσης την επίσκεψη. Είναι μια γραφική γειτονιά που αξίζει τον περίπατο, μόνο για να θαυμάσετε τις πολύχρωμες γλάστρες έξω από τα σπίτια και την κυπριακή αστική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. Βρείτε την χρονολογία κατασκευής κάθε κτηρίου στην πρόσοψή τους και μυρίστε το γιασεμί.

Μουσεία

Η Λευκωσία ξεχειλίζει με μεγάλες σύγχρονες γκαλερί τέχνης και καινοτόμους εκθεσιακούς χώρους. Βασισμένο σε ένα χώρο που βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο μεταξύ της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας και του σύγχρονου εμπορικού της κέντρου, το Point Center for Contemporary Art είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εμπλέκεται στη δημιουργική υποστήριξη και προβολή διαφόρων τομέων σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής, τέχνες, αρχιτεκτονική, ταινία, μουσική και ήχο, performance, ομιλία και σκέψη. Το Θκιό Ππαλιές στην Παλλουριώτισσα (κοντά στην παλαιά πόλη) είναι ένας χώρος έργου στη Λευκωσία που ιδρύθηκε από τους φωτογράφους Στέλιο Καλλινίκου και Peter Eramian. Ως δημιουργικός κόμβος, το Θκιό Ππαλιές φιλοδοξεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει ενεργά δίκτυα μεταξύ καλλιτεχνών, χώρων τέχνης και οργανισμών, τόσο εντός όσο και εκτός της Κύπρου. Πολλά έργα εικαστικών τεχνών και εκθέσεις πραγματοποιούνται εδώ. Το Is Not Gallery είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος για καλές και εφαρμοσμένες τέχνες και προωθεί νέα και καινοτόμα έργα νέων Κύπριων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών που βρίσκονται στην παλαιά Λευκωσία. Προωθεί τις “du jour” τάσεις στην τέχνη, όπως η εναλλασσόμενη αγορά τέχνης μέσω των θεματικών εκθέσεων φτηνής τέχνης και A.I.P. (Artists in Print). Το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνδεδεμένο με το Ίδρυμα Πιερίδη) είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του νησιού, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1994. Το Κέντρο έχει οργανώσει πάνω από 80 εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το ΓΚΑΡΑΖ – Το Garage Art Space ιδρύθηκε το 2016 σε ένα κτήριο του 1950, ανακαινισμένο σε σύγχρονο πολυπολιτισμικό χώρο τέχνης στην οδό Αμμοχώστου στην παλαιά Λευκωσία. Στόχος του είναι να φιλοξενήσει έργα τέχνης και θεάτρου από νέους καλλιτέχνες.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας
Θκιό Ππαλιές, Στο τέλος της ημέρας της έκθεσης του Στέλιου Καλλινίκου, 2015
Εκκλησίες

Οι εκκλησίες στην παλαιά πόλη φέρνουν ένα τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό προβάδισμα και αξίζουν την επίσκεψη. Η εκκλησία του Τρυπιώτη χρονολογείται από το 1695, η εκκλησία της Φανερωμένης, ο Σταυρός του Μισιρίκου – μια παλιά βυζαντινή εκκλησία με γοτθικά ιταλικά στοιχεία που μετατράπηκε στο τζαμί Αραπλάρ το 1571. Επίσης αξίζει να σημειωθεί η Αρμενική Εκκλησία και Μονή (Notre Dame de Tire) που αρχικά ήταν ένα μοναστήρι κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα. Η συγκεκριμένη εκκλησία έχει αρχιτεκτονικά στοιχεία από τον 14ο αιώνα. Στην περιοχή Ομεριέ θα βρείτε τα αξιοσημείωτα αξιοθέατα Τζαμί Ομεριέ και τα λουτρά. Το μόνο μέρος του τζαμιού που ανήκει στο αρχικό κτίριο του 14ου αιώνα, το κτήριο ήταν αρχικά η Αυγουστίνια Εκκλησία της Αγίας Μαρίας, είναι η πόρτα της κύριας εισόδου. Αν θέλετε να μπείτε, πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.visitnicosia.com.cy/el/εκκλησίες για περισσότερες πληροφορίες.